Pokročilé nastavení PIR čidel pro řízení světel v OpenHAB

Pokročilé nastavení PIR čidel pro řízení světel v OpenHAB

PIR čidlo HC-SR501 obsahuje mechanické nastavení dosahu záběru a délky sepnutí. V inteligentním domě ale chceme mít možnost variabilně parametry PIR měnit. Ukážeme jak PIR čidlo nastavit tak, aby šlo v aplikaci nebo vypínačem deaktivovat a volitelně nastavovat délku svícení.

Hardware

PIR senzor pohybu HC-SR501

Pi-Home - pokud nemáte, viz sekci Jak na to

Software

OpenHAB 3

Aplikace

V OpenHAB 3 si vytvořte Items s obsahem níže. Je zde vlastní PIR senzor a také přepínač (trigger), kde lze spínání světla na PIR aktivovat/deaktivovat.

/* PIR sensors */
Switch SP111 "PIR Vestibule"      <motion> (SensorPIRThing,motions,GS111) ["Status","Presence"]  { channel="mqtt:topic:pihome:pirthing:SP111" }
Switch SP121 "PIR Toilet"         <motion> (SensorPIRThing,motions,GS121) ["Status","Presence"]  { channel="mqtt:topic:pihome:pirthing:SP121" }


/*Triggers */   
Switch SP111_trigger "PIR Trigger Vestibule"      <motion> (SensorPIRThing,motions,GS111)       ["Point","Noise"]  
Switch SP121_trigger "PIR Trigger Toilet"         <motion> (SensorPIRThing,motions,GS121)       ["Point","Noise"] 

Dále přejděte do Rules a vytvořte pravidlo rosvěcování např. pro PIR SP111 by to v našem případě vypadalo takto:

přičemž pod "execute a given script" (DSL rule) je následující skript:

Finálně ještě u SP111 v Items přidáme Metadata -> Expiration timer a to "update state", state: OFF např. po 1 minutě.

Jak to celé funguje?

PIR senzor v našem případě SP111 změní stav na "ON". Pokud je astronomická tma (sun phase !=DAYLIGHT) a pokud je SP111_trigger zapnutý, proveď skript. Ve skriptu je uvedeno, že pokud nesvítí dané světlo tak jej zapni. SP111 má nastaven Expiration time na 1 minutu. Po 1 minutě se změní stav SP111 na "OFF" a pokud svítí světlo, tak se světlo vypne. V případě, že PIR senzor zachytí v mezidobí opět pohyb, posílá hodnotu ON a Expiration timer se restartuje, takže světlo nezhasína až dokud tam opravdu minutu nikdo nebude.

Tip: V době nepřítomnosti u nás například PIR senzory spínají Alarmovou smyčku a posílají email s alarmem konkrétní zóny. Více informací v blogu v tomto článku. Pokud by vám světlo nechtělo zhasínat dříve (řádove vtěriny), stáhněte si na senzoru HC-SR501 na mechanickém knoflíku délku sepnutí pohybu "ON" na minimum. Je to ten pravý oranžový knoflík.


Hodnocení článku:

Průměr: 5 (6278 hlasů)

Podpořte nás:

Přidat komentář:

Přidat komentář

Nejnovější články v blogu

Shelly MQTT implementace
Shelly a OpenHABHodnocení: 
100%

Značka Shelly je známa svými produkty komunikujicími hlavně přes WiFi a zahrnujicími ovládané zásuvky, relé pod vypínače, relé pro ovládaní žaluzíí a mnoho dalších produktů. Jedna z výhod pro nasazení je možnost načítat a taky ovládat tyto zařízení pomocí univerzálního protokolu MQTT. Napříč existujícímu addonu pro OpenHAB i Home Assistant si ukážeme jak používat Shelly zařízení bez instalace jakéhokoliv rozšíření.

Victron & OpenHAB
Victron a chytrý důmHodnocení: 
100%

V tomto příspěvku si ukážeme jak načítat informace z fotovoltaické elektrárny od firmy Victron. Propojíme se s jednotkou Cerbo přes MQTT. Na základě těchto hodnot pak můžeme spínat různé spotřebiče (topení, bojler atp.) a předejít plýtvání baterie pro velké spotřebiče v době, kdy nemusí běžet atp.

GoodWe a chytrá domácnost
Smart Home a GoodWeHodnocení: 
100%

V příspěvku ukážeme krok po kroku jak komunikovat chytrou domácnosti přímo se střídačem Goodwe a dostávát aktuální informace (narozdíl od SEMS portálu). Tyto informace jsou nezbytné pokud chceme v chytrém domě nějak reagovat na aktuální parametry např. spínání dodatečného chlazení nebo spínání zásuvky se zátěží.

Ovládání domu hlasem
Hlasové ovládání domu AlexouHodnocení: 
100%

V tomto článku propojíme hlasového asistenta Amazon Echo Dot s open source domácí automatizací. Nepoužíváme OpenHAB Cloud, tz. vše běží lokálně. V tomto případě je nutných pár nastavení navíc, nicméně výsledek stojí za to!

NFC Tag Chytrý dům
NFC tagy v chytrém doměHodnocení: 
100%

NFC (Near Field Communication) tagy jsou malé plastové nebo papírové nálepky, které mohou být použity k automatizaci různých funkcí v domácnosti. V čláku vám ukážeme příklady použití a návod jak zapsat akci na NFC tag pomocí mobilního telefonu.

WireGuard iOS
Nastavení WireGuard připojení v iOSHodnocení: 
0%

V tomto článku najdete podrobný návod, jak se připojit k WireGuard VPN z iOS.

WireGuard z Androidu
Nastavení WireGuard připojení v AndroiduHodnocení: 
0%

V tomto článku najdete podrobný návod, jak se připojit k WireGuard VPN z Androidu.

WireGuard na routerech MikroTikHodnocení: 
88.6%

Článek popisuje svépomocné zprovoznění VPN protokolu WireGuard na zařízeních MikroTik s verzí RouterOS 7 a vyšší. Tato fenomenální VPN je velmi rychlá, bezpečná a snadno nastavitelná v domácem prostředí. Dá se říct že moméntálně je to nejlepší VPN pro domácí použití dostupné široké veřejnosti.

Nilan Modbus OpenHAB
Nilan VP18 vs OpenHABHodnocení: 
80%

V tomto příspěvku si ukážeme propojení aktivní rekuperační jednotky Nilan, v našem případě typ VP18 K WT s OpenHAB 3. Komunikací přes Modbus je možné načítat celou škálu hodnot, ale hlavně také řídit jednotku skrze OpenHAB. To nám umožňuje dálkově nebo programově měnit výkon a nastavení větrání v závislosti na režimu (noc, vaření atd.)