Thunderbird vs MS Exchange

Thunderbird vs MS Exchange

V tomto článku si ukážeme jak provozovat firemní poštu a kalendář postavenou na MS Exchange 20xx s Thunderbirdem na jakékoliv distribuci Linuxu. Otestováno během let na verzích Exchange 2013 - 2016 - 2019. Příklad je v anglické mutaci a doporučuji vám používat počítačové prostředí striktně v anglickém jazyce pokud umíte alespoň trochu anglicky. Je možné, že IMAP protokol budete moct používat pouze ve VPN. Záleží na nastavení vašich IT správců. Je možne použít i účet 365 pouze změňíte port a parametry dle odkazu.

Distribuce z příkladu

Kubuntu 20.10

Aplikace

Thunderibrd 60.6.1

Doplněk Lightning 6.2.5

Doplněk Exchange calendar 5.0.0-beta1

Doplněk Calendar Tweaks 7.1

Firemní email

V tomto konkrétním případě použijeme protokol IMAP, který musí být na Exchange Serveru povolen. Nainstalujte si tedy aplikaci Thunderbird a výše uvedené doplňky. Přejděte do Preferences -> Account Settings a zvolte přidat nový účet "Add email account"

Thunderbird Linux Add Exchange account

Pak vyplňte jmeno a email, klikněte na "Next" a dostaňte se do "Manual config" pro manuální zadání parametrů nastavení. V tomto případě je Exhcnage nastaven na authentifikaci NTLM a IMAP na prot 143. Odchozí správy odcházejí přes SMTP na portu 587. Kdyby jste si v tomto korku nevěděli rady, obraťte se na vašeho správce o pomoc s nastavením. Po zadání správneho nastavení a zmáčknutí re-test můžete ukončit kliknutím na "Done".

Thunderbird Linux Settings Exchange Account

Firemní kalendář

Pro firemní kalendář využijeme doplňek Lightning a doplňek Exchange calendar. Přejděte v Thunderbird do sekce Calendar a přidejte nový kalendář kliknutím pravým tlačítkem v pravé části obrazovky a zvolením "New calendar..."

Thunderbird Linux Add Exchange calendar

Thunderbird Linux Settings Exchange Account

Thunderbird Linux Settings Exchange Calendar

Nastavení kalendáře v Thunderbirdu

Zvolte "Check server and mailbox" a vyberte složku s kalendárem co chcete zobrazit. Výchozí je /. A máte hotovo!

Thunderbird Linux Settings Exchange Calendar

Tip: Můžete si přidat samozřejmě více kalendářů. Také kalendáře kolegů a vidět obsah dle práv na Exchange. Je zde možné nastavovat "Out of office" a automatickou odpověď. V Preferences jsou pak další nastavení, například v záložce Calendar si můžeta nastavit Kategorie a barvy různých typů eventů a samozřejmě je sycnchronizovat s exchange tam a zpět.

Hodnocení článku:

Zatím nehodnoceno

Podpořte nás:

Přidat komentář:

Přidat komentář

Nejnovější články v blogu

Shelly MQTT implementace
Shelly a OpenHABHodnocení: 
100%

Značka Shelly je známa svými produkty komunikujicími hlavně přes WiFi a zahrnujicími ovládané zásuvky, relé pod vypínače, relé pro ovládaní žaluzíí a mnoho dalších produktů. Jedna z výhod pro nasazení je možnost načítat a taky ovládat tyto zařízení pomocí univerzálního protokolu MQTT. Napříč existujícímu addonu pro OpenHAB i Home Assistant si ukážeme jak používat Shelly zařízení bez instalace jakéhokoliv rozšíření.

Victron & OpenHAB
Victron a chytrý důmHodnocení: 
100%

V tomto příspěvku si ukážeme jak načítat informace z fotovoltaické elektrárny od firmy Victron. Propojíme se s jednotkou Cerbo přes MQTT. Na základě těchto hodnot pak můžeme spínat různé spotřebiče (topení, bojler atp.) a předejít plýtvání baterie pro velké spotřebiče v době, kdy nemusí běžet atp.

GoodWe a chytrá domácnost
Smart Home a GoodWeHodnocení: 
100%

V příspěvku ukážeme krok po kroku jak komunikovat chytrou domácnosti přímo se střídačem Goodwe a dostávát aktuální informace (narozdíl od SEMS portálu). Tyto informace jsou nezbytné pokud chceme v chytrém domě nějak reagovat na aktuální parametry např. spínání dodatečného chlazení nebo spínání zásuvky se zátěží.

Ovládání domu hlasem
Hlasové ovládání domu AlexouHodnocení: 
100%

V tomto článku propojíme hlasového asistenta Amazon Echo Dot s open source domácí automatizací. Nepoužíváme OpenHAB Cloud, tz. vše běží lokálně. V tomto případě je nutných pár nastavení navíc, nicméně výsledek stojí za to!

NFC Tag Chytrý dům
NFC tagy v chytrém doměHodnocení: 
100%

NFC (Near Field Communication) tagy jsou malé plastové nebo papírové nálepky, které mohou být použity k automatizaci různých funkcí v domácnosti. V čláku vám ukážeme příklady použití a návod jak zapsat akci na NFC tag pomocí mobilního telefonu.

WireGuard iOS
Nastavení WireGuard připojení v iOSHodnocení: 
0%

V tomto článku najdete podrobný návod, jak se připojit k WireGuard VPN z iOS.

WireGuard z Androidu
Nastavení WireGuard připojení v AndroiduHodnocení: 
0%

V tomto článku najdete podrobný návod, jak se připojit k WireGuard VPN z Androidu.

WireGuard na routerech MikroTikHodnocení: 
88.6%

Článek popisuje svépomocné zprovoznění VPN protokolu WireGuard na zařízeních MikroTik s verzí RouterOS 7 a vyšší. Tato fenomenální VPN je velmi rychlá, bezpečná a snadno nastavitelná v domácem prostředí. Dá se říct že moméntálně je to nejlepší VPN pro domácí použití dostupné široké veřejnosti.

Nilan Modbus OpenHAB
Nilan VP18 vs OpenHABHodnocení: 
80%

V tomto příspěvku si ukážeme propojení aktivní rekuperační jednotky Nilan, v našem případě typ VP18 K WT s OpenHAB 3. Komunikací přes Modbus je možné načítat celou škálu hodnot, ale hlavně také řídit jednotku skrze OpenHAB. To nám umožňuje dálkově nebo programově měnit výkon a nastavení větrání v závislosti na režimu (noc, vaření atd.)