Hlasové ovládání domu Alexou

Hlasové ovládání domu Alexou

V tomto článku propojíme hlasového asistenta Amazon Echo Dot s open source domácí automatizací. Nepoužíváme OpenHAB Cloud, tz. vše běží lokálně. V tomto případě je nutných pár nastavení navíc, nicméně výsledek stojí za to!

Hardware

Pi-Home - pokud nemáte, viz sekci Jak na to

Alexa Echo Dot

Software

OpenHAB 3

 

Postup:

1) Připojíme se přes SSH na na Raspberry a nainstalujeme nginx, abychom přesměrovali provoz z portu 8080 na port 80 (defaultni port pro http provoz)

 sudo apt-get update && sudo apt-get install nginx

 

2) Pak spustíme konfigurační file příkazem níže  a vložíme do souboru následující kód:

sudo nano /etc/nginx/sites-enabled/default

 server {                                                                            

 listen 80;
 listen [::]:80;


 location / {
   proxy_pass http://127.0.0.1:8080/;
   proxy_set_header Host $http_host;
   proxy_set_header X-Real-IP $remote_addr;
   proxy_set_header X-Forwarded-For $proxy_add_x_forwarded_for;
   proxy_set_header X-Forwarded-Proto $scheme;
 }

 location /api {
   proxy_pass http://localhost:8080/api/;
 }
}

 

Uložíme stiskem Ctrl+o a zavřeme editor nano (Ctrl+x).

 Zkontrolujeme zda je nastavení zadáno korektně příkazem:

sudo nginx -t

Pokud napíše OK, restartujeme nginx

sudo service nginx restart

 

3) Nyní zadejte do prohlížeče vaši IP adresu OpenHAB, můžete už bez portu 8080. Měli by jste se dostat do OpenHAB. Pro spojení s Alexou využijeme binding "Hue emulation". Nainstalujte si jej v sekci Bindings:

 

 Po instalaci, klikněte na Settings -> vpravo dole pak v Other services rozklikněte Hue Emulation.

Zaškrtněte Show advanced. Vyplňte alespoň 120 sekund pro dobu párování, pokud máte starší Alexu zaškrtněte také volbu

Pairing: Temporarily Emulate V1 Hue Bridge a vyplňte ručně Unique Bridge ID. 
Jako hodnotu zadejte něco ve tvaru: 00:ec:81:51:63:1a:cc:56, můžete jej změnit libovolně změnit. Nenechávejte automatický dlouhý kód. Nemusí to prý fungovat.
 
Po změně Unique Bridge ID je potřeba restartovat Raspberry.
 
Po restartu klikněte opět Settings -> vpravo dole v Other services rozklikněte Hue Emulation a zaškrtněte Device pairing a dejte Save. Zkuste nyní napsat do prohlížeče adresu:
http://vase_openhab_adresa/api/status.
 
Měli by jste vidět něco podobného.
 
 
 
Nakonec připojte Alexu na Wifi do stejného rozsahu jako má OpenHAB. Nyní se připojte k Alexe buď přes webové rozhraní: https://alexa.amazon.com/ nebo přes mobilní aplikaci a zvolte Smart Home -> Devices -> Scan. Mezitím opět spusťte Device pairing v OpenHAB, který poběží výše nastavených 120s. Alexa by měla automaticky najít objekty které nesou Tag "Switchable", "ColorLighting" nebo "Lighting".
 
V OpenHAB 3 tedy stačí k Items, které chcete ovládat přidat tag "Switchable".
 
 
 
Případně lze vložit/updatovat Items textově.
 
Switch  TestSwitch      "Kitchen Switch" [ "Switchable" ]    {channel="..."}
Color   TestColorBulb   "Bathroom"       [ "ColorLighting" ] {channel="..."}
Dimmer  TestDimmer      "Hallway"        [ "Lighting" ]      {channel="..."}

 

Poznámka na závěr:

Alexa zatím stále pracuje pouze v několika světových jazycích, takže můžete použít Angličtinu nebo Němčinu. Čeština bohužel není dostupná. Proto může být někde vyžadována změna názvu světel. Buď ponechte český název a přizpůsobte tomu mluvu nebo rovnou použijte anglické názvy. Zapínání např. povelem: "Alexa, turn on living light" (Zapne světlo nazvané living light"

Tip:

Cílem je samozřejmě co nejvíce funkcí. V OpenHAB si vytvořte nové položky Switch, např. "Alarm". Pak přidejte pravidlo, např. po 60 sekundach zakódovat dům. Při odchodu stačí Alexe nahlásit: "Alexa, turn on Alarm"

Pozn: Samozřejmě kvůli bezpečnosti vypínání alarmu hlasem nedáva smysl ;) Tam použijeme aplikaci nebo NFC tag. Ty jsou bezpečné.

 

Hodnocení článku:

Průměr: 5 (7 hlasů)

Podpořte nás:

Přidat komentář:

Přidat komentář

Nejnovější články v blogu

Shelly MQTT implementace
Shelly a OpenHABHodnocení: 
100%

Značka Shelly je známa svými produkty komunikujicími hlavně přes WiFi a zahrnujicími ovládané zásuvky, relé pod vypínače, relé pro ovládaní žaluzíí a mnoho dalších produktů. Jedna z výhod pro nasazení je možnost načítat a taky ovládat tyto zařízení pomocí univerzálního protokolu MQTT. Napříč existujícímu addonu pro OpenHAB i Home Assistant si ukážeme jak používat Shelly zařízení bez instalace jakéhokoliv rozšíření.

Victron & OpenHAB
Victron a chytrý důmHodnocení: 
100%

V tomto příspěvku si ukážeme jak načítat informace z fotovoltaické elektrárny od firmy Victron. Propojíme se s jednotkou Cerbo přes MQTT. Na základě těchto hodnot pak můžeme spínat různé spotřebiče (topení, bojler atp.) a předejít plýtvání baterie pro velké spotřebiče v době, kdy nemusí běžet atp.

GoodWe a chytrá domácnost
Smart Home a GoodWeHodnocení: 
100%

V příspěvku ukážeme krok po kroku jak komunikovat chytrou domácnosti přímo se střídačem Goodwe a dostávát aktuální informace (narozdíl od SEMS portálu). Tyto informace jsou nezbytné pokud chceme v chytrém domě nějak reagovat na aktuální parametry např. spínání dodatečného chlazení nebo spínání zásuvky se zátěží.

Ovládání domu hlasem
Hlasové ovládání domu AlexouHodnocení: 
100%

V tomto článku propojíme hlasového asistenta Amazon Echo Dot s open source domácí automatizací. Nepoužíváme OpenHAB Cloud, tz. vše běží lokálně. V tomto případě je nutných pár nastavení navíc, nicméně výsledek stojí za to!

NFC Tag Chytrý dům
NFC tagy v chytrém doměHodnocení: 
100%

NFC (Near Field Communication) tagy jsou malé plastové nebo papírové nálepky, které mohou být použity k automatizaci různých funkcí v domácnosti. V čláku vám ukážeme příklady použití a návod jak zapsat akci na NFC tag pomocí mobilního telefonu.

WireGuard iOS
Nastavení WireGuard připojení v iOSHodnocení: 
0%

V tomto článku najdete podrobný návod, jak se připojit k WireGuard VPN z iOS.

WireGuard z Androidu
Nastavení WireGuard připojení v AndroiduHodnocení: 
0%

V tomto článku najdete podrobný návod, jak se připojit k WireGuard VPN z Androidu.

WireGuard na routerech MikroTikHodnocení: 
88.6%

Článek popisuje svépomocné zprovoznění VPN protokolu WireGuard na zařízeních MikroTik s verzí RouterOS 7 a vyšší. Tato fenomenální VPN je velmi rychlá, bezpečná a snadno nastavitelná v domácem prostředí. Dá se říct že moméntálně je to nejlepší VPN pro domácí použití dostupné široké veřejnosti.

Nilan Modbus OpenHAB
Nilan VP18 vs OpenHABHodnocení: 
80%

V tomto příspěvku si ukážeme propojení aktivní rekuperační jednotky Nilan, v našem případě typ VP18 K WT s OpenHAB 3. Komunikací přes Modbus je možné načítat celou škálu hodnot, ale hlavně také řídit jednotku skrze OpenHAB. To nám umožňuje dálkově nebo programově měnit výkon a nastavení větrání v závislosti na režimu (noc, vaření atd.)