Ovládání DALI zařízení přes MQTT

Ovládání DALI zařízení přes MQTT

V tomto článku si ukážeme, jak lze řešit ovládání DALI zařízení pomocí protokolu MQTT. Použijeme na to komerční převodník. Pokud někdo víte, jak to elegantně ovládat na otevřené platformě Arduino, budeme rádi za podnět!

Hardware

DALI světlo nebo pásek, nejlépe 24V

DALI driver - stmívač nebo spínač

Zdroj DC 24V

HD67941-B2 - DALI / MQTT převodník od ADFWEB

Pi-Home - pokud nemáte, viz sekci Jak na to - Pi-Home

Software

OpenHAB

SW67941

Aplikace

MQTT

Nainstalujte Pi-Home a zprovozněte MQTT broker. Otestujte, že MQTT broker je funkční. Připojte se přes SSH ve dvou terminálových oknech:

První okno - publikujte MQTT zprávu

mosquitto_sub -h localhost -t 'DALI'  -u 'openhabian' -P 'yourpassword'

Druhé okno - spusťte následující kód a uvidíte výsledek, zda je zpráva zachycena

mosquitto_pub -h localhost -t 'DALI' -m '{"channel": 3,"value": 230}' -u 'openhabian' -P 'yourpassword'

v tomto případě se v prvním okně objeví:

{"channel": 3,"value": 230}

DALI

DALI/MQTT převodník zapojíme ke zdroji 24 V a propojíme s DALI sběrnicí (v tomto ukázkovém případě s DALI stmívačem, který také napájí LED pásek). DALI stmívač bude tedy také chtít externí napájení dle napětí světla. Viz schéma zapojení na našem testovacím systému níže.

Schéma DALI - MQTT

Po zapojení zapneme zdroj a připojíme do převodníku LAN kabel. Do Windows (bohužel) nainstalujeme prográmek z webu ADFWEB - SW67941. Tento program slouží k tomu, abyste nakonfigurovali převodník. Po spuštění programu zvolte Set Communication a správně vyplňte MQTT část a část pro LAN. V našem případě nepoužijeme Wifi. Viz příklad níže:

MQTT-DALI Communication

Dále přejděte do MQTT Set topic. Zde vyplníme pouze Topic pro příjem příkazů z MQTT v záložce MQTT Subscribe. Viz níže.

MQTT-DALI Set topic

Po správném nastavení proveďte upload kódu do převodníku přes Update Device UDP. Stačí pouze konfiguraci.

MQTT-DALI Configuration

Ověření funkčnosti

Nyní stačí zadat na SSH raspberry pi příkaz, např.:

mosquitto_pub -h localhost -t 'DALI' -m '{"channel": 1,"value": 130}' -u 'openhabian' -P 'yourpassword'

který by měl ztmavit světlo (Device ID 1) z hodnoty 255 na hodnotu 130. Pokud byste chtěli vidět přímo, kolik zařízení je v DALI a s jakými ID, lze použít software z ADFWEB - Test DALI.

Po tomto testu můžete v OpenHABu vytvořit položky items, kterým přiřadíte různé MQTT pro DALI nebo je můžete propojit z Rules pro různé akce.

Hodnocení článku:

Průměr: 4 ( 1 hlas)

Podpořte nás:

Přidat komentář:

Komentáře

Your profile picture

Zdravim,
objednal jsem zarizeni od ADF, rad bych ho rozbehal s home assistantem, coz by melo byt velmi podobne. Poslal jsem PM na info@opentux.cz, mohli bychom se kratce spojit za ucelem konzultace pred zahajenim projektu?
Dekuji.
Petr

Přidat komentář

Nejnovější články v blogu

Shelly MQTT implementace
Shelly a OpenHABHodnocení: 
100%

Značka Shelly je známa svými produkty komunikujicími hlavně přes WiFi a zahrnujicími ovládané zásuvky, relé pod vypínače, relé pro ovládaní žaluzíí a mnoho dalších produktů. Jedna z výhod pro nasazení je možnost načítat a taky ovládat tyto zařízení pomocí univerzálního protokolu MQTT. Napříč existujícímu addonu pro OpenHAB i Home Assistant si ukážeme jak používat Shelly zařízení bez instalace jakéhokoliv rozšíření.

Victron & OpenHAB
Victron a chytrý důmHodnocení: 
100%

V tomto příspěvku si ukážeme jak načítat informace z fotovoltaické elektrárny od firmy Victron. Propojíme se s jednotkou Cerbo přes MQTT. Na základě těchto hodnot pak můžeme spínat různé spotřebiče (topení, bojler atp.) a předejít plýtvání baterie pro velké spotřebiče v době, kdy nemusí běžet atp.

GoodWe a chytrá domácnost
Smart Home a GoodWeHodnocení: 
100%

V příspěvku ukážeme krok po kroku jak komunikovat chytrou domácnosti přímo se střídačem Goodwe a dostávát aktuální informace (narozdíl od SEMS portálu). Tyto informace jsou nezbytné pokud chceme v chytrém domě nějak reagovat na aktuální parametry např. spínání dodatečného chlazení nebo spínání zásuvky se zátěží.

Ovládání domu hlasem
Hlasové ovládání domu AlexouHodnocení: 
100%

V tomto článku propojíme hlasového asistenta Amazon Echo Dot s open source domácí automatizací. Nepoužíváme OpenHAB Cloud, tz. vše běží lokálně. V tomto případě je nutných pár nastavení navíc, nicméně výsledek stojí za to!

NFC Tag Chytrý dům
NFC tagy v chytrém doměHodnocení: 
100%

NFC (Near Field Communication) tagy jsou malé plastové nebo papírové nálepky, které mohou být použity k automatizaci různých funkcí v domácnosti. V čláku vám ukážeme příklady použití a návod jak zapsat akci na NFC tag pomocí mobilního telefonu.

WireGuard iOS
Nastavení WireGuard připojení v iOSHodnocení: 
0%

V tomto článku najdete podrobný návod, jak se připojit k WireGuard VPN z iOS.

WireGuard z Androidu
Nastavení WireGuard připojení v AndroiduHodnocení: 
0%

V tomto článku najdete podrobný návod, jak se připojit k WireGuard VPN z Androidu.

WireGuard na routerech MikroTikHodnocení: 
88.6%

Článek popisuje svépomocné zprovoznění VPN protokolu WireGuard na zařízeních MikroTik s verzí RouterOS 7 a vyšší. Tato fenomenální VPN je velmi rychlá, bezpečná a snadno nastavitelná v domácem prostředí. Dá se říct že moméntálně je to nejlepší VPN pro domácí použití dostupné široké veřejnosti.

Nilan Modbus OpenHAB
Nilan VP18 vs OpenHABHodnocení: 
80%

V tomto příspěvku si ukážeme propojení aktivní rekuperační jednotky Nilan, v našem případě typ VP18 K WT s OpenHAB 3. Komunikací přes Modbus je možné načítat celou škálu hodnot, ale hlavně také řídit jednotku skrze OpenHAB. To nám umožňuje dálkově nebo programově měnit výkon a nastavení větrání v závislosti na režimu (noc, vaření atd.)