Centrální tablet pro ovládání chytrého domu

Centrální tablet pro ovládání chytrého domu

Hardware

Tablet s Androidem

Držák na zeď + nabíječka

Software

OpenHAB Habpanel UI

Home Assistant

nebo jakákoliv jiná webová aplikace

 

 

Požadavky na funkcionalitu

V tomto článku je pro příklad použitý tablet Lenovo TAB M10 Plus s LTE, samozřejmě lze použít i jiné variatny s nižším rozlišením a bez LTE. V tomto případě je využití tabletu následovné:

  • Ovládací panel s výchozí obrazovkou přehledu stavu domu a zahrady
  • Prohlížení receptů/videoreceptů
  • Lze vysunout a brát sebou na dovolenou atp. (proto LTE)

 

Další věc je specifikovat jak chcete takové zařízení používat v režimu 24/7 na nabíječce. V tomto případě byl požadavek:

  • Zapnutí Battery Protection Mode které ukončí nabíjení při 60%
  • Vypnout display v čase od 23:00 do 6:00
  • Během dne spustit šetřič displaye po 30 sekundách
  • Zobrazit display pokud přední kamera zachytí pohyb

 

Demo příklad UI pro chytrou domácnost postavené na softwaru OpenHAB:

 

Instalace a konfigurace

Rozmyslete si kam tablet pověsíte, existují komerční držáky ale je poměrně snadné si také vyrobit držák svépomocí dle barvy doplňku v místnosti atp. jako v našem případě z kusu dřeva. Nabíjecí konektor je přilepen tavnou pistolí. Hlavní je mít poblíž zásuvku nebo si vyvést nějakým jiným způsobem potřebné napájení. Odběr může být při 5V až 2A takže pozor na dlouhá vedení.

Držák na tablet dřevěný svépomocí

Tip:

Zapněte si funkci Battery protection mode, která pomáha ochránit baterii při trvalém připojení k nabíjení. Udržuje baterii nabitou okolo 60%. Naleznete to v nastavení systému Android pod Settings -> Battery.

 

Nastavte automatické vypnutí displaye např. po 30 vteřinách. Pokud nikdo kolem tabletu nebude je zbytečné nechat svítit display. Provedete to v nastavení systému Android pod Settings -> Display pod položkou Screen timeout:

Tablet inteligentní dům - zamykání

 

Po úvodním nastavení tabletu přejděte do Play Store nebo si stáhněte APK instalačku programu Fully Kiosk Browser. Je možné si zakoupit za ~ 8 € PLUS licenci, jelikož budeme využívat PLUS funkce. Doporučuji zakoupit licenci až po pár týdnech používání, vše je dostupné i bez licence jenom budete mít přes aplikaci vodotisk demo licence.

 

Spusťte Full Kiosk Browser, vpravo si vytáhněte postranní lištu a zvolte Settings. Hned první položka je Web Content Settings. Otevřete a jako Start URL nastavte požadovanou stránku, například výchozí dashboard OpenHAB:

Fully Kiosk Browser nastavení

 

Dále pod Power Settings -> Schedule Wakeup and Sleep (PLUS) nastavte dobu, kdy ma dojít k uspání a vzbuzení tabletu:

Tablet na zdi - uspávání

Nakonec pod položkou Motion Detection (PLUS), zapněte detekci pohybu a zapínání displaye pokud kamera zaznamená pohyb.

Viz screenshot níže.

Ovládací tablet inteligentní dům - reakce na pohyb

 

Nyní by jste měli mít tablet nastaven. Aplikace nabízí celou škálu dalších užitečných funkcí ať už napojení na MQTT, vzdálenou správu nebo úplné zavření tzv. Kiosk mode.

 

OpenHAB 2 (HABPanel):

Tablet inteligentní dům ukázka  Tablet chytrý dům ukázka  Tablet smart home preview

 

OpenHAB 3:

Screenshot OpenHAB 3 PiHome - OpenHAB 3 Locations PiHome - OpenHAB 3 Properties PiHome - OpenHAB 3 Example room

 

 

 

 

 

 

 

 

Hodnocení článku:

Průměr: 4 (9 hlasů)

Podpořte nás:

Přidat komentář:

Přidat komentář

Nejnovější články v blogu

Shelly MQTT implementace
Shelly a OpenHABHodnocení: 
100%

Značka Shelly je známa svými produkty komunikujicími hlavně přes WiFi a zahrnujicími ovládané zásuvky, relé pod vypínače, relé pro ovládaní žaluzíí a mnoho dalších produktů. Jedna z výhod pro nasazení je možnost načítat a taky ovládat tyto zařízení pomocí univerzálního protokolu MQTT. Napříč existujícímu addonu pro OpenHAB i Home Assistant si ukážeme jak používat Shelly zařízení bez instalace jakéhokoliv rozšíření.

Victron & OpenHAB
Victron a chytrý důmHodnocení: 
100%

V tomto příspěvku si ukážeme jak načítat informace z fotovoltaické elektrárny od firmy Victron. Propojíme se s jednotkou Cerbo přes MQTT. Na základě těchto hodnot pak můžeme spínat různé spotřebiče (topení, bojler atp.) a předejít plýtvání baterie pro velké spotřebiče v době, kdy nemusí běžet atp.

GoodWe a chytrá domácnost
Smart Home a GoodWeHodnocení: 
100%

V příspěvku ukážeme krok po kroku jak komunikovat chytrou domácnosti přímo se střídačem Goodwe a dostávát aktuální informace (narozdíl od SEMS portálu). Tyto informace jsou nezbytné pokud chceme v chytrém domě nějak reagovat na aktuální parametry např. spínání dodatečného chlazení nebo spínání zásuvky se zátěží.

Ovládání domu hlasem
Hlasové ovládání domu AlexouHodnocení: 
100%

V tomto článku propojíme hlasového asistenta Amazon Echo Dot s open source domácí automatizací. Nepoužíváme OpenHAB Cloud, tz. vše běží lokálně. V tomto případě je nutných pár nastavení navíc, nicméně výsledek stojí za to!

NFC Tag Chytrý dům
NFC tagy v chytrém doměHodnocení: 
100%

NFC (Near Field Communication) tagy jsou malé plastové nebo papírové nálepky, které mohou být použity k automatizaci různých funkcí v domácnosti. V čláku vám ukážeme příklady použití a návod jak zapsat akci na NFC tag pomocí mobilního telefonu.

WireGuard iOS
Nastavení WireGuard připojení v iOSHodnocení: 
0%

V tomto článku najdete podrobný návod, jak se připojit k WireGuard VPN z iOS.

WireGuard z Androidu
Nastavení WireGuard připojení v AndroiduHodnocení: 
0%

V tomto článku najdete podrobný návod, jak se připojit k WireGuard VPN z Androidu.

WireGuard na routerech MikroTikHodnocení: 
88.6%

Článek popisuje svépomocné zprovoznění VPN protokolu WireGuard na zařízeních MikroTik s verzí RouterOS 7 a vyšší. Tato fenomenální VPN je velmi rychlá, bezpečná a snadno nastavitelná v domácem prostředí. Dá se říct že moméntálně je to nejlepší VPN pro domácí použití dostupné široké veřejnosti.

Nilan Modbus OpenHAB
Nilan VP18 vs OpenHABHodnocení: 
80%

V tomto příspěvku si ukážeme propojení aktivní rekuperační jednotky Nilan, v našem případě typ VP18 K WT s OpenHAB 3. Komunikací přes Modbus je možné načítat celou škálu hodnot, ale hlavně také řídit jednotku skrze OpenHAB. To nám umožňuje dálkově nebo programově měnit výkon a nastavení větrání v závislosti na režimu (noc, vaření atd.)