Nilan VP18 vs OpenHAB

Nilan VP18 vs OpenHAB

V tomto příspěvku si ukážeme propojení aktivní rekuperační jednotky Nilan, v našem případě typ VP18 K WT s OpenHAB 3. Komunikací přes Modbus je možné načítat celou škálu hodnot, ale hlavně také řídit jednotku skrze OpenHAB. To nám umožňuje dálkově nebo programově měnit výkon a nastavení větrání v závislosti na režimu (noc, vaření atd.)

Hardware

USB to RS485 adapter

Pi-Home - pokud nemáte, viz sekci Jak na to

Software

OpenHAB 3

Propojení Nilan a převodníku USB -> RS485

V našem příkladu máme jednotku Nilan a USB-RS485 převodník vzdálené zhruba 5 metrů. Na propojení jsme použili klasický UTP Cat 5.

Hnědý vodič - > A1 - A

Oranžový vodič -> B1 - B

Modrý vodič GND - GND

Nilan Modbus Wiring

Konfigurace USB -> RS485

V tomto tutoriálu máme odzkoušenou desku Raspberry Pi 4 8GB s nainstalovaným OpenHAB 3.4. Převodník máme přesně tento model ovšem fungovat by měli i ostatní podobné modely. Kritické je nastavení UDEV pravidla pro vytovření symlinku na /dev/tty*. Při výběru defaultu (např. /dev/ttyUSB0) nám to v OpenHAB 3 nefungovalo a vypisovalo to chybu.

Pojďme na to. Připojte USB-RS485 převodník do Rpi. Připojte se na Rpi přes SSH. Přidejte uživatele openhab do skupiny dialout a tty:

$ sudo adduser openhab dialout

$ sudo adduser openhab tty

pak si zobrazte detaily o vašem zařízení:

$ sudo lsusb -v | grep 'idVendor\|idProduct\|iProduct\|iSerial'

Dostanete něco podobného. Zajímá nás zelený čtvereček.

RS485-USB-Raspberry Pi

Zapamatujeme si hodnoty idVendor, idProduct a iserial. Pak přidáme pravidlo UDEV, který nám vytvoří symlink

a pojmenuje jej "ttyUSB-RS485"

$ sudo nano /etc/udev/rules.d/99-usb-serial.rules

a zde nakopírujte v našem případě tento řádek (upravte dle vašich hodnot) 

SUBSYSTEM=="tty", ATTRS{idVendor}=="0403", ATTRS{idProduct}=="6001", ATTRS{serial}=="AG0JHQYU", SYMLINK+="ttyUSB-RS485"

Restartujte Rpi.

Aplikace

Po restartu přejděte do OpenHAB. V sekci Settings -> Bindings nainstalujte binding Modbus. Na záložce Other, nainstalujte ještě rozšíření Javascript Transformation. Můžete použít Search.

Modbus Binding OpenHAB  Javascript Transformation OpenHAB

Po nainstalování rozšíření, přejděte do Things a přidejte nový záznam ikonou + -> Modbus Binding -> Modbus Serial Slave

Zde vyplňte dle obrázku níže:

Modbus Serial Slave OpenHAB

Modbus Serial Slave by měl být v stavu "Online". Pak si přidáme další thing, ikona + -> Modbus Binding -> Regular Poll. Vyplníme následovně:

Modbus Regular Poll

Nakonec přidáme dvě položky ikona + -> Modbus Binding ->Modbus Data.

První položkou budeme Nilan vypínat a zapínat:

Modbus OpenHAB Nilan On/Off

Modbus OpenHAB Nilan On/Off

Druhou položkou budeme moci nastavovat stupeň větrání:

Modbus OpenHAB Nilan Vent

Modbus OpenHAB Nilan Vent

Nezbývá než přidat vlastní položky Items. Když kliknete na Channel a zvolíte dole Add Equipment to Model, můžete rovnou vytvořit Item. Vyberte typ "Value as Switch" a vyplňte Name a Label, můžete přidat ikonu (Category)

Modbus Nilan Control Run Set

Stejně pak pro stupeň ventilace:

Nilan Vent Set

Výsledek:

NIlan OpenHAB Integration

Samozřejmě můžete přidat spoustu dalších Regular Poll a Modbus Data. Kompletní seznam hodnot, které lze číst nebo nastavovat naleznete v Modbus Protocol Guidu pro VP18 níže. Pokud je hodnot více, nemusíte to klikat v Things a Items, ale vždy lze přidat tyto hodnoty hromadně ať už importem nebo nakopírováním souboru *.items a *.things do příslušných adresářů v OpenHAB conf. V příloze přikládám konfiguráky, kde je více hodnot. Jsou tam i transformace, které upravují hodnoty z Nilanu (teplota se načíta *100)

Zdroj

https://www.en.nilan.dk/

https://community.openhab.org/t/how-to-connect-nilan-cts602-modbus-interface/71263

 

Přílohy

PDF icon ct602_modbus_protocol.pdf

PDF icon nilanvp18_openhab_things_items_transformation.zip

Hodnocení článku:

Průměr: 4 (84 hlasů)

Podpořte nás:

Přidat komentář:

Přidat komentář

Nejnovější články v blogu

Shelly MQTT implementace
Shelly a OpenHABHodnocení: 
100%

Značka Shelly je známa svými produkty komunikujicími hlavně přes WiFi a zahrnujicími ovládané zásuvky, relé pod vypínače, relé pro ovládaní žaluzíí a mnoho dalších produktů. Jedna z výhod pro nasazení je možnost načítat a taky ovládat tyto zařízení pomocí univerzálního protokolu MQTT. Napříč existujícímu addonu pro OpenHAB i Home Assistant si ukážeme jak používat Shelly zařízení bez instalace jakéhokoliv rozšíření.

Victron & OpenHAB
Victron a chytrý důmHodnocení: 
100%

V tomto příspěvku si ukážeme jak načítat informace z fotovoltaické elektrárny od firmy Victron. Propojíme se s jednotkou Cerbo přes MQTT. Na základě těchto hodnot pak můžeme spínat různé spotřebiče (topení, bojler atp.) a předejít plýtvání baterie pro velké spotřebiče v době, kdy nemusí běžet atp.

GoodWe a chytrá domácnost
Smart Home a GoodWeHodnocení: 
100%

V příspěvku ukážeme krok po kroku jak komunikovat chytrou domácnosti přímo se střídačem Goodwe a dostávát aktuální informace (narozdíl od SEMS portálu). Tyto informace jsou nezbytné pokud chceme v chytrém domě nějak reagovat na aktuální parametry např. spínání dodatečného chlazení nebo spínání zásuvky se zátěží.

Ovládání domu hlasem
Hlasové ovládání domu AlexouHodnocení: 
100%

V tomto článku propojíme hlasového asistenta Amazon Echo Dot s open source domácí automatizací. Nepoužíváme OpenHAB Cloud, tz. vše běží lokálně. V tomto případě je nutných pár nastavení navíc, nicméně výsledek stojí za to!

NFC Tag Chytrý dům
NFC tagy v chytrém doměHodnocení: 
100%

NFC (Near Field Communication) tagy jsou malé plastové nebo papírové nálepky, které mohou být použity k automatizaci různých funkcí v domácnosti. V čláku vám ukážeme příklady použití a návod jak zapsat akci na NFC tag pomocí mobilního telefonu.

WireGuard iOS
Nastavení WireGuard připojení v iOSHodnocení: 
0%

V tomto článku najdete podrobný návod, jak se připojit k WireGuard VPN z iOS.

WireGuard z Androidu
Nastavení WireGuard připojení v AndroiduHodnocení: 
0%

V tomto článku najdete podrobný návod, jak se připojit k WireGuard VPN z Androidu.

WireGuard na routerech MikroTikHodnocení: 
88.6%

Článek popisuje svépomocné zprovoznění VPN protokolu WireGuard na zařízeních MikroTik s verzí RouterOS 7 a vyšší. Tato fenomenální VPN je velmi rychlá, bezpečná a snadno nastavitelná v domácem prostředí. Dá se říct že moméntálně je to nejlepší VPN pro domácí použití dostupné široké veřejnosti.

Nilan Modbus OpenHAB
Nilan VP18 vs OpenHABHodnocení: 
80%

V tomto příspěvku si ukážeme propojení aktivní rekuperační jednotky Nilan, v našem případě typ VP18 K WT s OpenHAB 3. Komunikací přes Modbus je možné načítat celou škálu hodnot, ale hlavně také řídit jednotku skrze OpenHAB. To nám umožňuje dálkově nebo programově měnit výkon a nastavení větrání v závislosti na režimu (noc, vaření atd.)