Pi-Home - Popis a funkce

Popis a funkce

Pi-Home je alternativa komerčních systémů pro domácí automatizaci neboli "chytrou domácnost"  v rodinných domech, bytech nebo malých komerčních objektech. Spočívá v jednoduché aplikaci co nejvíce otevřeného hardware a software v rozvaděči pro ovládání elektrických obvodů, sběr dat z různých senzorů a řízení logiky chování jednotlivých prvků. Řešení kterému říkáme "Pi-Home" je postaveno na open source platformě OpenHAB (https://www.openhab.org) a vývojových deskách Raspberry Pi a Arduino. Je možné jej kombinovat se spoustou otevřených i komerčních zařízení včetně bezdrátových standardů jako Z-Wave nebo ZigBee atd. Výchozí komunikační protokol pro naší aplikaci je MQTT.

 

Nespornou výhodou otevřeného řešení je nezávislost na dodavateli a možnost vlastní konfigurace. V případě řízení inteligentního rodinného domu je to alfa a omega úspěšného používání, jelikož v čase se objeví nespočet situací kdy bude nutné provést úpravu nastavení. Potěší také cenová relace hardwarových komponent, za zlomek ceny proprietárních řešení. Můžeme si proto dovolit zdvojovat prvky za účelem vyšší robustnosti řešení než u běžných proprietárních řešení.

 

Funkcionalita

  • Řízení silových obvodů - světla, zásuvky, topení, žaluzie, atd.
  • Sběr a ukládání hodnot ze senzorů - teplota, vlhkost, pohyb, spotřeby, CO2, počasí, atd.
  • Řízení logiky typu "pokud toto tak tamto"
  • Široké spektrum podporovaných zařízení a technologií (viz OpenHAB Bindings)
  • Webové, lehce upravitelné responzivní rozhraní MainUI (OpenHAB3), případně Habpanel/Grafana
  • Neomezená možnost přizpůsobení vzhledu a chování

 

 

Přednosti

  • univerzálnost
  • komunita
  • přijatelné náklady
  • otevřenost

Zápory

  • necertifikované řešení
  • bez záruky na software
  • větší časová náročnost při svépomocné instalaci

 

 

Screenshoty

OpenHAB 3

Screenshot OpenHAB 3 UI Screenshot OpenHAB 3 UI Screenshot OpenHAB 3 UI Screenshot OpenHAB 3 UI Screenshot OpenHAB 3 UI Screenshot OpenHAB 3 UI  OpenHAB3 - Tablet Overview Example

 

Doporučeno z blogu

NFC Tag Chytrý dům
NFC tagy v chytrém doměHodnocení: 
100%

NFC (Near Field Communication) tagy jsou malé plastové nebo papírové nálepky, které mohou být použity k automatizaci různých funkcí v domácnosti. V čláku vám ukážeme příklady použití a návod jak zapsat akci na NFC tag pomocí mobilního telefonu.

Ovládání domu hlasem
Hlasové ovládání domu AlexouHodnocení: 
100%

V tomto článku propojíme hlasového asistenta Amazon Echo Dot s open source domácí automatizací. Nepoužíváme OpenHAB Cloud, tz. vše běží lokálně. V tomto případě je nutných pár nastavení navíc, nicméně výsledek stojí za to!

Arduino PIR - možnost deaktivace, časovač a denní doba
Pokročilé nastavení PIR čidel pro řízení světel v OpenHABHodnocení: 
99.9%

PIR čidlo HC-SR501 obsahuje mechanické nastavení dosahu záběru a délky sepnutí. V inteligentním domě ale chceme mít možnost variabilně parametry PIR měnit. Ukážeme jak PIR čidlo nastavit tak, aby šlo v aplikaci nebo vypínačem deaktivovat a volitelně nastavovat délku svícení.

Jak nastavit pevnou IP adresu v linuxu
Nastavení pevné IP adresy pro OpenHABHodnocení: 
99%

Potřebujete pevnou adresu pro svůj Pi-Home? Jednoduchým postupem se naučíte jak změnit IP adresu na statickou pro jakýkoliv "linux Debian based" operační systém, včetně Raspbian nebo Ubuntu.

GoodWe a chytrá domácnost
Smart Home a GoodWeHodnocení: 
100%

V příspěvku ukážeme krok po kroku jak komunikovat chytrou domácnosti přímo se střídačem Goodwe a dostávát aktuální informace (narozdíl od SEMS portálu). Tyto informace jsou nezbytné pokud chceme v chytrém domě nějak reagovat na aktuální parametry např. spínání dodatečného chlazení nebo spínání zásuvky se zátěží.

Jabltron propojení s chytrou domácností
Propojení Jablotronu s OpenHABHodnocení: 
0%

V tomto článku si představíme užitečný "binding" pro OpenHAB hlavně v tuzemských instalacích kde je hodně zastoupen alarm od firmy Jablotron. Propojení alarmu s chytrou domácností nám umožní reagovat na stav zakódování/odkodování domu. Typicky při zákodování domu zhasnout všechna světla, zavřít přívod vody, vypnout cirkulaci TUV, vypnout spínáne zásuvky a cokoliv dalšího co nepotřebujete v provozu nejste-li doma.

Měření hladiny vody v nádrži
Měření aktuálního objemu vody v nádržiHodnocení: 
98.2%

V tomto článku si ukážeme, jak lze řešit měření výšky hladiny vody v nádrži (např. zásobník dešťové vody). Hodnoty si budeme přepočítávat na objem v litrech. V OpenHAB 3 zobrazíme aktuální hodnotu a procentualní hodnotu. K dispozici bude i graf historie hodnot.

Victron & OpenHAB
Victron a chytrý důmHodnocení: 
100%

V tomto příspěvku si ukážeme jak načítat informace z fotovoltaické elektrárny od firmy Victron. Propojíme se s jednotkou Cerbo přes MQTT. Na základě těchto hodnot pak můžeme spínat různé spotřebiče (topení, bojler atp.) a předejít plýtvání baterie pro velké spotřebiče v době, kdy nemusí běžet atp.

Meteostanice v chytrém domě
Meteostanice v inteligentním doměHodnocení: 
100%

Vlastní meteostanice vám umožní sledovat přesný směr a rychlost větru, množství spadnutých srážek, ale také intenzitu slunečního záření. Tyto informace lze mimo jiné využít k vlastnímu stínění domu před sluncem nebo větrem a rozhodování o zálivce zahrady. Více v článku.

Shelly MQTT implementace
Shelly a OpenHABHodnocení: 
100%

Značka Shelly je známa svými produkty komunikujicími hlavně přes WiFi a zahrnujicími ovládané zásuvky, relé pod vypínače, relé pro ovládaní žaluzíí a mnoho dalších produktů. Jedna z výhod pro nasazení je možnost načítat a taky ovládat tyto zařízení pomocí univerzálního protokolu MQTT. Napříč existujícímu addonu pro OpenHAB i Home Assistant si ukážeme jak používat Shelly zařízení bez instalace jakéhokoliv rozšíření.