Pi-NAS - Schéma zapojení

Schéma zapojení

Pi-NAS Schéma zapojení

Ve zkratce

Srdcem je mini-počítač nejčastěji Raspberry Pi. Tento mini-počítač je napájen přímo USB hubem. Do USB hubu jsou připojeny pevné disky. USB hub má externí napájení na 230V. Viz obrázek výše.

Detailněji

Vlastní NAS začíná výběrem mezi 3,5" a 2,5" variantou. Z důvodu přímého napájení přes USB je v tomto případě nejsnazší použití 2,5" HDD, které mají nižší odběr i hlučnost, nicméně i nižší výkon oproti 3,5" diskům. Pro fajnšmekry je možné osadit SSD. Můžete si vybrat mezi interním HDD s redukcí na USB 3.0 nebo rovnou koupit hotový externí HDD, který býva levnější variantou.

 

Základem je najít výkonný USB HUB s externím napájením (alespoň 25W), který utáhne mikropočítač Raspberry Pi nebo Pine64 a také všechny 2,5" disky. USB HUB je pak jako jediný zapojen na 230V. Z RPi pak vede ještě LAN kabel do vnitřní sítě. Je možné jej provozovat i ve WiFi síti, nicméně je to zbytečná ztráta rychlosti - WiFi NAS nedoporučuji.

 

Variantu s USB3.0 využíváme kvůli univerzálnosti. Je takto možné použít existující interní anebo také externí 2,5" HDD nebo SSD disky nebo flashky. Případně nevyužité msata/nvme SSD s redukcí na USB3. Do NASu upnete cokoliv. Rychlost při prácí nám nakonec v domácí síti bude brzdit rychlost LAN anebo mnohem více rychlost WiFi připojení. Omezení rychlosti USB3.0 vs SATA není v tomto případě kritické.  

 

Poslední, velmi subjektivní věc, je case neboli obal, kam veškerou elektroniku umístíme. Můžete použít starý case z počítače nebo koupit nějakou levnou malou variantu kde komponenty umístníte. Na OpenTUX nabízíme také hotový Pi-NAS s čistým designem a dostatkem místa uvnitř až na 4 kusy 2.5" disků. Pokud se rozhodnete skládat do vlastního boxu, dbejte na kritérium dobrého odvětrání.

 

Potřebný software a průvodce instalací naleznete v sekci Jak na to.  

Doporučeno z blogu